Salad Olivier aka Salad a la russe is traditional cold salad of pre-revolutionary Russia. It is still the most popular salad in post-soviet countries and the obligatory attribute of New Year's table. There are many recipes of this salad (with grouse or beef tongue or crayfish, etc.), but for my personal taste I love this one the most for it's light taste, easy cooking and because it's ingredients are easy to get and they are not expensive.Those people who say that they don't like Salad a la russe - they just didn't taste the decent and true one!
Салат Оливье или как его называют на западе Русский салат - традиционный холодный салат дореволюционной России. Он все еще самый популярный салат в постсоветских странах и обязательный атрибут праздничного новогоднего стола. Существует множество рецептов этого салата (с рябчиками, говяжим языком, раками и пр.), но лично я люблю этот за его легкий вкус, простое приготовление и потому, что его ингредиенты легко достать и они недорогие. Те люди, которые говорят, что им не нравится Оливье - они просто не пробовали достойного и настоящего!
Ingredients (for 2-4 persons):
Pickled cucumber - 2 pcs
Green peas fresh (frozen is ok) - 3 tbl. spoon
Green peas canned - 3 tbl. spoon
Chicken or turkey fillet - 1 pcs. (approx. 250 g. boiled poultry
Mayonnaise - 6 tbl. spoon
Oil (better olive oil virgin) - 3 tbl. spoon
Serving:
Spring onion - 4 stalks at least 25cm. long
Ингредиенты: (на 2-4 человека):
Carrots - 2 pcs.
Potato - 2 pcs
Eggs - 3 pcs
Cucumber fresh - 2 pcsPickled cucumber - 2 pcs
Green peas fresh (frozen is ok) - 3 tbl. spoon
Green peas canned - 3 tbl. spoon
Chicken or turkey fillet - 1 pcs. (approx. 250 g. boiled poultry
Mayonnaise - 6 tbl. spoon
Oil (better olive oil virgin) - 3 tbl. spoon
Serving:
Spring onion - 4 stalks at least 25cm. long
Ингредиенты: (на 2-4 человека):
Морковь - 2 шт. среднего размера
Картофель - 2 шт. среднего размера
Яйца - 3 шт.
Огурец свежий -2 шт. среднего размера
Картофель - 2 шт. среднего размера
Яйца - 3 шт.
Огурец свежий -2 шт. среднего размера
Огурец консервированный - 2 шт. среднего размера
Горошек свежий (подойдет мороженый) - 3 ст. ложки
Горошек консервированный - 3 ст. ложки
Куриное филе или филе индюка - 1 грудинка (прибл. 250 г. в отварном виде)
Майонез - 6 ст. ложки
Растительное масло (лучше оливковое virgin) - 3 ст. ложки
Сервировка:
Лук зеленый - 4 стебля как минимум 25 см. длиной
Sequence of actions:
1. Boil poultry in salted water for 20-30 min. until it is ready. Then refrigerate it at least 30 min.
2. Boil eggs, carrots and potatoes with peel for 15-20 min. until it is ready. Then refrigerate it at least 30 min.
Hint and Tip: It is necessary to refrigerate poultry and vegetables to cut it into neat cubes. Because hot vegetables, eggs and meat will not keep the shape of dishes.
3. While poultry, eggs and vegetables are refrigerating, we take fresh cucumbers with peels, wash them and cut it into 3 parts in length. Then we cut 2 end parts to slices, and cut middle part of cucumbers into neat cubes.
3. While poultry, eggs and vegetables are refrigerating, we take fresh cucumbers with peels, wash them and cut it into 3 parts in length. Then we cut 2 end parts to slices, and cut middle part of cucumbers into neat cubes.
Hint and Tip: The size of cubes should be approx. 1 x 1 cm. a bit bigger than the size of pea. If you cut food stuffs into very small pieces it would spoil the taste of salad. And slices should be very thin, we will use them for serving and decoration of the salad.
4. Cut pickled cucumbers, cold poultry, eggs and vegies into neat cubes.
5. Pour fresh green peas with boiled water.
6. Put all together in the bowl (not less than 2 l.) and add olive oil. And only after that you can mix the salad and then add mayonnaise.
Hint and Tip: Don't mix the ingredients before you add olive oil. Otherwise the ingredients can stick to each other and loose its perfect cube shape. And adding olive oil you wouldn't need so much mayonnaise.
5. Pour fresh green peas with boiled water.
6. Put all together in the bowl (not less than 2 l.) and add olive oil. And only after that you can mix the salad and then add mayonnaise.
Hint and Tip: Don't mix the ingredients before you add olive oil. Otherwise the ingredients can stick to each other and loose its perfect cube shape. And adding olive oil you wouldn't need so much mayonnaise.
Последовательность действий:
1. Отвариваем мясо птицы в подсоленой воде 20-30 мин. до готовности. После остужаем.
2. Отвариваем яйца, морковь и картофель с кожурой 15-20 мин. до готовности. После остужаем.
Подсказка и совет: Мясо птицы, яйца и овощи необходимо остудить для того, чтобы можно было их нарезать ровными аккуратными кубиками. Потому, что нарезая в горячем виде мясо птицы, яйца и овощи будут крошиться. 3. Пока мясо птицы, яйца и овощи остывают, мы берем свежие огурцы с кожурой, моем и нарезаем на 3 равные части по длине. Потом 2 крайние части нарезаем тонкими слайсами, а средние части нарезаем кубиками.
Подсказка и совет: Размер кубиков должен быть прибл. 1 х 1 см.. чуть больше размера горошины. Если Вы порежете продукты слишком мелко, это испортит вкус салата. А слайсы огурца должны быть очень тонкими, мы будем использовать их для сервировки и украшения салата.
4. Порежте консервированые огурцы, холодные мясо птицы, яйца и овощи аккуратными ровными кубиками.
5. Залейте кипятком свежий горошек.
6. Сложите все ингредиенты в салатницу (не меньше 2 л.) и добавьте оливковое масло. Только после этого можно помешать салат и дбавить майонез.
Подсказка и совет: Не перемешивайте ингредиенты до того, как добавите оливковое масло. В противном случае ингредиенты могут прилипнуть друг к другу и потерять свою идеальную форму куба. И добавляя растительное масло, Вам не понадобится большее количество майонеза для заправки салата.
Serving the salad is a real magic and masterpiece. I'm strongly convinced that food should look and be served attractively to be tasty indeed. So I prefer to serve Salad a la russe personally. Take a flat plate, put 1/4 part of salad in the middle of the plate and surround the salad with the slices of cucumber with the ends up. Tie around the salad with the spring onion and you can decorate the top with the spring onion or anything green for your taste (parsley for example).
Сервировка салата это настоящее чудо и шедевр. Я глубоко убеждена, что еда должна выглядеть и быть сервирована привлекательно, чтобы быть вкусной на самом деле. Итак, я предпочитаю подавать Оливье персонально. Берем плоскую тарелку и положим 1/4 часть салата в середину, окружаем салат слайсами огурца кончиами вверх. Обвязываем салат зеленым луком и украшаем верхушку зеленым луком или чем-нибудь зеленым на Ваш вкус (например, петрушкой).
К салату лучше всего подходит охлажденное шампанское или вино. И по моему личному опыту это лучшее лекарство в паре с прохладным пивом, когда у Вас похмелье ;)
Thanks Elena Tsoma for taking pictures and for eating everything I cook.
Salat Olivier tastes the best with chilled champagne or wine. And on my personal experience this is the best cure in duet with chilled beer when you have hangover ;)
К салату лучше всего подходит охлажденное шампанское или вино. И по моему личному опыту это лучшее лекарство в паре с прохладным пивом, когда у Вас похмелье ;)
Thanks Elena Tsoma for taking pictures and for eating everything I cook.
Ела. Очень вкусно и выглядит красиво и аппетитно. Благодарность за придание Новогоднему нашему салату эстетичности и здорового вкуса.
ВідповістиВидалитиЛюдмила.
На здоровье, Люсенька. Всегда пожалуйста! Буду рада тебя еще чем-нибудь порадовать ;)
ВідповістиВидалити