The best taste of apple pie I've ever had in my life. And the most unusual. It is wonderful dessert with aphrodisiac effect. The secret of Tarte Tatin's magic taste is in the cooking way 'upside down'. It's amazing tasty dessert, easy and quick to cook.
Лучший яблочный пирог, который я когда-либо пробовала в своей жизни. И наиболее необычный. Это чудесный десерт с эффектом афродизиака. Секрет волшебного вкуса Тартатана в том, что пирог готовится вверх ногами. Это удивительный вкусный десерт, который легко и быстро готовится.
Lust me!
Ingredients (for 2-4 persons):
Apples green - 3 pcs.
Sugar (better brown) - 200 g. (approx. 1 glass)
Water - 1/4 glass
Puff pastry
Serving:
Sugar powder - pinch
Cinnamon - pinch
Fresh strawberries - 2 pcs
Fresh mint - couple leaves
Vanilla ice cream - 1-2 scoops
Ингредиенты: (на 2-4 человека):
Яблоки зеленые - 3шт.
Сахар (лучше коричневый) - 200 г. (прибл. 1 стакан)
Вода - 1/4 стакана
Слоеное тесто
Сервировка:
Сахарная пудра - щепотка
Корица - щепотка
Свежая клубника - 2 шт.
Свежая мята - пару листьев
Мороженое - 1-2 шарика
Яблоки зеленые - 3шт.
Сахар (лучше коричневый) - 200 г. (прибл. 1 стакан)
Вода - 1/4 стакана
Слоеное тесто
Сервировка:
Сахарная пудра - щепотка
Корица - щепотка
Свежая клубника - 2 шт.
Свежая мята - пару листьев
Мороженое - 1-2 шарика
Sequence of actions:
1. Make a syrup. Stew the sugar with water on law heat until it becomes caramel approx. for 10 min. Stir it from time to time.
2. Heat the oven to 180'C.
3. Peel the apples and cut apples to slices.
Hint and Tip: I take medium size apples and cut them into 8 slices: first into quarters then quarter into halves.
4. Pour syrup into the baking pan and place the apple slices in a circle close one to each other without gaps, and even a bit with overlaps.
Hint and Tip: I take round baking pan 25 cm. diameter.
5. Cover the apples with the dough. Cut the dough to the shape of baking pan and put to the oven. Bake for 20 min.
Последовательность действий:
2. Нагреваем духовку до 180'С.
3. Очищаем яблоки от кожуры и нарезаем на дольки.
Подсказка и совет: Я беру яблоки среднего размера и нарезаю на 8 частей: вначале на четверти, а потом четвертушку пополам.
4. Наливаем сироп на форму для выпекания и положите яблоки по кругу дольки близко друг к другу без зазоров, возможно внахлест.
Подсказка и совет: Я беру я круглую форму для выпекания прибл. 25 см. диаметром.
5. Накройте яблоки тестом. Обрежьте лишнее тесто по форме для выпекания и поставьте в духовку. Выпекайте 20 мин.
About dough: you can buy ready-made pastry but I prefer to do it by myself, it's quite easy and much better rather than ready-made one.
По поводу теста: Вы можете купить готовое тесто, но я предпочитаю делать его сама, это легко и намного лучше готового.
Personally I prefer to serve the pie cold. Refrigerate it at least for an hour in the pan. It is necessary not to remove from the baking form because apples should absorb the juices and caramel for the best taste. After refrigerating put the flat plate bottom up on the pan with the pie and turn upside down. And the pie turned out to be on the plate. Decorate the pie with 1 or 2 scoops of vanilla ice, couple leaves of fresh mint, couple strawberries and sprinkle with sugar powder and cinnamon.
Лично я предпочитаю подавать пирог холодным. Охладите его как минимум час. Необходимо остужать в форме для выпекания, не вынимать оттуда, чтобы яблоки впитали в себя карамельный сироп. После охлаждения поставьте мелкую тарелку вверх дном на форму для выпекания с пирогом и переверните вверх ногами. Таким обрпзом, пирог оказывается на тарелке. Украсьте пирог 1 или 2 шариками мороженого, несколькими листьями свежей мяты, несколькими свежими ягодами клубники, посыптье сахарной пудрой и корицей.
К Тартатан прекрасно подходит многое: горячий глинтвейн или грог, кофе или чай, холодное шампанское или сухое вино.
Получайте удовольствие!
Thanks to Jürg Hofer for the inspiration and to Elena Tsoma for taking pictures and for eating everything I cook.
Tarte Tatin tastes the best with anything: hot mulled wine or grog, coffee or tea, cold champagne or dry wine.
Get pleasure!
К Тартатан прекрасно подходит многое: горячий глинтвейн или грог, кофе или чай, холодное шампанское или сухое вино.
Получайте удовольствие!
Thanks to Jürg Hofer for the inspiration and to Elena Tsoma for taking pictures and for eating everything I cook.
yesterday I "baked")) my first tarte tatin
ВідповістиВидалитиit is far from being yours one notwithsatnding the fact I used all your recommendations...
I'll do it again and again until I find out all your secrets and hints))
thank you very much for inspiration!
P.S. I can't forget for Friday tarte tatin - the best I ever tasted even during the trips to France. Gorgeous!
Alenka
@Al: you are always welcome, ma cherie. Next comes Fried rice in pineapple Thai style. I let you know when.
ВідповістиВидалитиXO
moi ;)
Looking forward for it!!!
ВідповістиВидалити